Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul °C

Türkiye genelinde acil Dönüştürülecek Konut Sayısı 6,7 milyon!

29.07.2021
1.806
A+
A-
Türkiye genelinde acil Dönüştürülecek Konut Sayısı 6,7 milyon!

TBMM Deprem Araştırması Komisyonu raporunda Türkiye genelinde acil dönüştürülecek konut sayısı 6.7 milyon olarak belirtildi. İşte Raporun detayları;

Türkiye genelinde acil dönüştürülecek konut sayısı 6.7 milyon

Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Deprem Araştırma Komisyonu tarafından hazırlanan 268 öneri içeren 522 sayfalık nihai rapor Meclis Başkanı Mustafa Şentop‘a sunuldu. Deprem Araştırması Komisyonu raporunda Türkiye genelinde acil dönüştürülecek konut sayısı 6.7 milyon olarak belirtildi.

Komisyon Başkanı AK Parti Sakarya Milletvekili Recep Uncuoğlu rapor ile ilgili açıklamalarda bulundu. Uncuoğlu, deprem tehlikesini tüm yönleriyle araştırmak, gözlemek ve güvenilir veri altyapısı ile analiz etmek için Deprem İzleme Sisteminin Kapasitesinin geliştirilmesi, güçlendirilmesi ve sürdürülebilirliğinin sağlanmasının büyük önem taşıdığını belirtti.

Raporun dört ana bölümden meydana geldiğini belirten Recep Uncuoğlu,

  • Birinci bölüm Türkiye’nin depremselliği ile hukuki ve kurumsal yapılanması,
  • İkinci bölüm deprem risk ve zararlarını azaltma çalışmaları,
  • Üçüncü bölüm deprem risk ve zararlarının azaltılmasına ilişkin öncelikler,
  • Dördüncü bölüm ise sonuç ve önerilerden oluşuyor.

ifadelerini kullandı.

Deprem erken uyarı sistemleri yaygınlaştırılmalı!

AFAD tarafından kurulan deprem erken uyarı sistemlerinin özellikle deprem tehlikesinin yüksek olduğu bölgelerde yaygınlaştırılması gerektiğini vurgulayan Uncuoğlu, bu sistemlere yapılan desteğin teşvik edilmesi gerektiğini dile getirdi. Afetlere karşı olan strateji ve eylem planı çalışmalarına değinen Uncuoğlu, “Hazırlık çalışmaları devam eden Türkiye Afet Yönetim Stratejisi Belgesi ve Eylem Planı, Türkiye Afet Risk Azaltma Planı tamamlanmalı ve uygulamaya geçirilmelidir. Ayrıca öncelikli olarak deprem riski yüksek olan illerimizin Afet Sonrası İyileştirme Planları hazırlanmalıdır.” dedi.

İmar planları jeolojik – jeoteknik ve mikrobölgeleme çalışmalarının esas alınmasıyla yapılan yerlerin, yeni bilimsel çalışma ve araştırmalar ile diri fay tespiti olması durumunda, bu bilimsel çalışmaların Maden Tetkik ve Arama Genel Müdürlüğü (MTA) tarafından değerlendirilmesi ve Türkiye Diri Fay Haritasında işlenmesinin faydalı olacağını belirten Uncuoğlu, belirlenecek fay sakınım alanlarının Çevre ve Şehircilik Bakanlığının koordinasyonunda planlara işlenmesi için gerekli mevzuat düzenlemesinin yapılmasının yerinde olacağını belirtti. Orta büyüklükteki kentlerin gelişiminin deprem riskini azaltmadaki etkisine vurgu yapan Uncuoğlu, bu kentlerin kalkınması, cazibelerinin artması ve yeni cazibe merkezlerinin oluşturulması ile deprem açısından riskli olan şehirlere olan göç yoğunluğunun düşürülmesinde fayda olacağını belirtti.

Riskli yapıların ivediklikle tespit edilmesi gerekmektedir.

Yeni hayata geçirilen yapıların yanı sıra mevcut yapılarda bulunan deprem risklerinin belirlenmesi ve gerekli önlemlerin alınmasının önemine değinen Uncuoğlu, “Dinamik şekilde güncellenebilen bina envanter kayıt sistemi üzerinden mevcut yapı stokunun deprem riskleri açısından değerlendirilmesi ve riskli yapıların ivedilikle tespit edilmesi gerekmektedir. Yapı stokunun içerisindeki riskli bina oranının büyüklüğü sebebiyle şehir ve yapı türleri üzerinden önceliklendirme yapılması gereklidir.” dedi.

Konuşmasının devamında can ve mal güvenliğini temin eden bir teknik yönetmeliğin çıkarılması gerektiğini belirten Uncuoğlu, bu yönetmeliğin bina taşıyıcı sisteminden ayrı tasarlanarak projelendirilen istinat duvarı ve kazı destek yapıları için;

  • analiz,
  • projelendirme ve
  • uygulama

kriterlerini belirlemesi gerektiğine değindi. Recep Uncuoğlu, ayrıca yapı denetimine tabi olmayan yapıların da periyodik denetimler ile Bina Kimlik Sistemine aktarılması gerektiğine vurgu yaptı.

Yaşanan depremlere rağmen ekonomik kalkınmanın sürekliliğinin olması amacıyla, tüm sektörlerden temsilcilerin bulunduğu ve ilgili kurum ve kuruluşların katılımının olduğu bir ekonomi konferansının düzenlenmesinin gerekliliğini belirten Uncuoğlu, ekonomik risklerin belirlenmesi ve risk azaltma planlarının yapılmasının önemine vurgu yaptı.

6,7 milyon yapı için 2,3 trilyon TL civarında kaynak ihtiyacı

Milletvekili Recep Uncuoğlu konuşmasının devamında şöyle konuştu:

Kentsel dönüşüme artabilecek talep dolayısıyla inşaat sektöründe oluşabilecek genişlemenin ithalatı artırmaması ve fiyat artışlarının önüne geçilmesi amacıyla yerli ürün kullanımının ve üretiminin üniversite, kamu, sanayi iş birliği ile teşvik edilmesi sağlanmalıdır.

Çevre ve Şehircilik Bakanlığının 45 il için yaptığı projeksiyon çalışmasında belirlenen birim konut maliyetleri dikkate alınarak yapılan hesaplamaya göre, dönüştürülmesi gereken 6,7 milyon bağımsız birim için yaklaşık finansal kamu desteği (kira yardımı ve faiz desteği), inşaat yapımı ve kamulaştırma bedelleri dahil olmak üzere toplam 2,3 trilyon TL civarında bir kaynağa ihtiyaç duyulacağı tahmin edilmektedir. Söz konusu kaynağın büyüklüğü dolayısıyla sadece kentsel dönüşümde uygulanan devlet destekleri ile değil mülk sahiplerinin de kendi kaynaklarını harekete geçirmesi ile kentsel dönüşüm hız kazanabilecektir.

İlgili mevzuatta düzenleme yapılarak deprem riski yüksek bölgelerdeki belediyelerin yıllık yatırım bütçelerinin yüzde 10’unu kentsel dönüşüm projeleri için ayırmaları sağlanmalı ve ayrılan kaynağın yerinde kullanılması için gerekli denetimler yapılmalıdır.

Yerel yönetimler öncülüğünde mahalle düzeyinde oluşturulacak gönüllülük sistemi ve kent konseyleri aracılığıyla, sürdürülebilir, geniş katılımlı ve etkileşimli bir yaklaşımı içeren eğitimler ve tatbikatlar yaygınlaştırılmalıdır. İl afet risk azaltma planları ve müdahale planları gibi planlar hakkında halkın bilinçlendirilmesi amacıyla mahalle afet gönüllüleri etkin kullanılmalıdır.

Medya araçları aynı anda geniş kitlelere ulaşabildiğinden dizi ve filmlerde kamuoyunu depremle ilgili bilinçlendirecek konulara yer verilmelidir.

Yayın içeriklerinde depreme güvenli konutlar, kentsel dönüşüme ilişkin vatandaşa düşen görevler gibi konulara değinilerek gönüllü sanatçı ve sporcuların deprem farkındalığının artırılmasına yönelik çalışmalara katılması teşvik edilmelidir.”

İnşaat Mühendisi Mithat GÜNEY, PMP YouTube Kanalı

Dünya genelindeki İnşaat Projeleri, Şantiye Görüntüleri, Gayrimenkul Sektörü ve Profesyonel Proje Yönetimi ile ilgili videoları İnşaat Mühendisi Mithat GÜNEY, PMP YouTube kanalında bulabilirsiniz.

Mithat GÜNEY, PMP YouTube Kanalı

Kaynak; Deprem Araştırma Komi̇syonu Başkanı Uncuoğlu’nun Basın Toplantısı (TBMM.gov.tr)

Düzenleyen; İnş. Müh. Mithat GÜNEY, PMP

Bu yazı, emlakmedya.com internet sayfasından alınmıştır.

BİR YORUM YAZIN

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.