İşte Başlıca Emlak Terimleri!
Gayrimenkul alım satım işlemlerinde sıkça karşımıza çıkan başlıca emlak terimleri ile olası yaşanabilecek mağduriyetin önüne geçebilirsiniz. İşte o gayrimenkul terimleri!
Konut, arsa, iş yeri gibi gayrimenkul alım satım işlemlerinden önce bilmeniz gereken bazı emlak terimleri mevcut. Notere gitmeden önce başlıca gayrimenkul terimlerine göz atarak olası mağduriyet durumlarının önüne geçebilirsiniz. Sıkça karşılaşılan emlak terimlerinin bilinmemesi sonucunda ortaya çıkan durumu engellemek için en çok kullanılan gayrimenkul terimlerini öğrenmekte fayda var. “Ayrılık nizam nedir?”, “emlak vergisi nedir?”, “hisseli tapu nedir?” gibi sorularınız cevapları için işte başlıca emlak terimleri:
Ayrık Nizam
Hiçbir cephesinden komşu parselle bitişik olmadan inşa edilen yapı tarzı.
Emlak Vergisi
Konusu bina ve arazi olup, bu bina veya arazi malikinin, intifa hakkı sahibinin, her ikisi de yoksa malik gibi tasarruf eden kimsenin, bina ve arazinin değeri esas alınarak kanunda belirtilen oranlara göre ödediği vergiye emlak vergisi denir.
Hisseli Tapu
Birden fazla kişinin sahip olduğu belgeye deniliyor.
Hisse
Bir taşınmaz malın tam mülkiyetinin bir kısmına karşılık gelen pay. Müşterek ve iştirak halinde mülkiyette maliklerden her biri taşınmaz malın bir miktar hissesine sahiptir.
Hisse Tevhidi
Bir taşınmaz malda hissesi Olan bir kimsenin aynı taşınmaz üzerinde yeni bir hisse İktisap etmesi halinde önceki hisseyle sonra alınan hissenin birleştirilerek tapu kütüğüne tescil edilmesi anlamına geliyor.
İfraz
Tapu kütüğünde kayıtlı bir taşınmazın birden fazla parsel haline getirilmesine deniliyor.
İmar Durumu
İmar parselinin boyutlarını, sınırını, imar planında kullanım şeklini ve yapılacak yapının teknik şartlarını belirten belgeye deniliyor.
Kat İrtifakı
Bir arsa üzerinde ileride kat mülkiyetine konu olmak üzere yapılacak ve yapılmakta olan bir veya birden çok yapının bağımsız bölümleri için, o arsanın maliki veya ortak malikleri tarafından, Kat Mülkiyeti Kanunu‘na göre kurulan irtifak hakkı.
Kat Mülkiyeti
Tamamlanmış bir yapının kat, iş bürosu, dükkan, mağaza, mahzen, depo gibi bölümlerden ayrı ayn ve başlı başına kullanılmaya elverişli olanların üzerinde, o taşınmazın maliki veya ortak malikleri tarafından Kat Mülkiyeti Kanunu’na göre kurulan özel mülkiyet hakkına deniliyor.
Tevhid
Tapu kütüğünde kayıtlı birden fazla taşınmazın tek bir parsel haline getirilmesine deniliyor.
Zirai İpotek
Çiftçilerin talep ettiği kredilere karşılık teminat olarak taşınmaz malın gösterilmesi halinde tesis edilen ipotek işlemi.