Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul °C

Konut arzı azaldı, kiralar 2 katına kadar çıktı!

26.08.2021
1.921
A+
A-
Konut arzı azaldı, kiralar 2 katına kadar çıktı!

Konut arzı azaldığı için kira fiyatlarında meydana gelen artış, vatandaşın cebini yakıyor. Piyasada kiralık ev bulamayan vatandaşlar, fiyatların 2 katına kadar çıkmasından şikayetçi. İşte ev kiralarının en çok arttığı ilçeler;

Kira fiyatlarında meydana gelen artışta, Konut Arzı etkin.

Yeni inşaat projelerinin yavaşlamasına bağlı olarak son dönemdeki mevcut Konut Arzı azalmakta. Buna bağlı olarak kiralık ev talepleri de artmakta. Nitekim Kentsel Dönüşüm projelerinin etkisiyle bazı semtlerde kiralık ev arayışı yoğunlaşmış durumda. Söz konusu tabloya yeni evlenen çiftlerin ayrı eve çıkma ihtiyaçları da eklenince, bazı yerlerde ev kiraları 2 katına kadar çıkmış.

‘Memur kefil’ isteyen ev sahiplerinin sayında artış var

Evlerini kiraya veren ev sahipleri ise ‘Memur Kefil’ beklentisine girmiş durumda. Konut stokundaki daralmayı fırsata çevirenler piyasayı daha da yukarıya çekiyor. Özellikle İstanbul genelindeki kiralık evlerin fiyatlarında yaşanan bu hızlı artış, dikkat çekiyor. Zira 2+1 daireler için istenilen 2.000 TL – 2.500 TL arası aylık kira fiyatları normal karşılanır oldu.

Ancak artan kira fiyatları, asgari ücretle geçinmek durumundaki aileleri ve öğrencileri büyük sıkıntıya sokuyor. Bununun yanında ‘memur kefil‘ istenmesi de işin ayrı bir tarafı. Artan kira fiyatları yanında, kiraları tahsil etme konusunda problem yaşamak istemeyen ev sahipleri arasında bekara ve öğrenciye ev vermeme gibi tercihlerin sayısında da artış var. Konuyla ilgili görüş belirten emlakçılara göre konut sahipleri, kiralarını düzenli ödeyebilecek yeterli gelire sahip kiracıları tercih ediyorlar.

Yeni evli çiftler kiralık daire bulamıyor

Pandemi sonrası başlayan normalleşme süreci ile birlikte yaşanan bu sorunu Milliyet gazetesinden Duygu Erdoğan köşesine taşıdı. Bu durumdan Erdoğan’a göre en çok yeni evlenecek çiftler muzdarip oluyor. Çünkü normalleşme süreci sonrası kira fiyatları 2 katına kadar çıktı. Kira artışları en çok İstanbul’da hissediliyor. Ancak diğer bazı illerde de yüksek kira artışlarının olduğu gözlemlenmekte. Habere göre kiralık ev arayan yeni evli bir çift sorunu şöyle dile getirdi, “İstanbul Yenibosna’da ev bakıyorduk. Fakat maalesef bulamadık. Diğer taraftan bu süreçte düğün tarihimiz geldi ve evlendik. Ve şimdi hala ailemizin yanındayız. Maalesef 2+1 bir ev için istenen kira 3 bin lirayı aşıyor. Bunun tek nedeni binanın yeni yapılmış olması. Üstelik aynı yerde eski, bakımsız, deprem yönetmeliğinden önce yapılan evler bile 2 bin liranın üzerinde.”

Yeni evlenecek çiftlerden de benzer yorumların geldiğini belirten Erdoğan, İstanbul’da kiralık ev konusunda en çok sorun yaşanan bölgeleri şöyle sıraladı;

  • Avrupa Yakasında Küçükçekmece, Avcılar,
  • Anadolu Yakasında Kadıköy’den Kartal hattı

Fiyatların artması emlakçıların da işini zorlaştıyor

Konu ile ilgili İstanbul Emlakçılar Odası Başkanı Nizameddin Aşa da görüşlerini beyan etti. Zira Aşa, kiralık ve satılık daire fiyatlarının artmasının emlakçıların işini zorlaştırdığını belirtti. “Çünkü bu artan fiyatlar ile gayrimenkul kiralamak ve satın almak zorlaştı” diyen Aşa, konut arzının azaldığını ve diğer yandan ise kentsel dönüşümün devam ettiğine vurgu yaptı. İstanbul içinde bazı bölgelerin daha sakin olduğunu söyleyen Aşa, bazı bölgelerin ise sıkıntılı olduğunu söyledi. Bütçesine uygun ev arayanların sayısının arttığını söyleyen Başkan Aşa, buna karşılık özellikle merkezi lokasyondaki evlerin fiyatlarının daha çok arttığını belirtti. Aşa, “Ev sahipleri Beşiktaş’ta normal bir alandaki konuta 4-5 bin lira kira istiyor. Bunu ödeyecek insanın aylık kazancı en az 15 bin lira olmalı. Hal böyle olunca da vatandaş 1 saat yolu göze alıp biraz kent dışına yöneliyor.” diye konuştu.

Konut Arzı azaldı ancak konut üretimi artmadı

Konut Geliştiricileri ve Yatırımcıları Derneği (KONUTDER) Başkanı Altan Elmas ise konu ile alakalı olarak şunları söyledi; “2017 yılından beri konut stoku azalmakta. Ancak üretim artmamakta. Bunun sonucunda arz sıkıntısı yaşanıyor. Haliyle talep artınca da, arzın azaldığı yerlerde ev kiraları artmaya başladı. İnşaat maliyetlerinin artışı konut geliştiricileri çok etkiledi. Yeni projelerin sonbahar itibarıyla gündeme alınmasını ancak temkinli olacağını öngörüyoruz. Bir diğer konu da yüksek banka faiz oranları. Bu iptekli konut alımını sınırlıyor. Sektörde artık üretim, talebe göre ayarlanacak” dedi.

İnşaatçılar Derneği (İNDER) Başkanı Nazmi Durbakayım, inşaat maliyetlerindeki yıllık artışa değindi. Son bir yılda yaşanan yüzde 42.4 artışın inşaatçılar tarafında ‘yüzde 100’ün üzerinde’ hissedildiğine vurgu yapan Durbakayım, “Devam eden projelerde ancak maliyetlerden kaynaklanan fiyat artışının yarısı nihai tüketiciye yansıdı. Yeni projelerde böyle bir şansımız olmayabilir” dedi.

Nitekim Durbakayım Mayıs 2020-Mayıs 2021 arası inşaat maliyetlerine örnekler verdi;

  • betonarme demir ton fiyatının 3250 liradan 7440 liraya,
  • hazır beton metreküpünün 140 liradan 306 liraya,
  • dış cephe alüminyum kilogram fiyatının 18 liradan 40 liraya yükseldiğini söyledi.

Konut satışları oldukça düşük seyrediyor

TÜİK’e göre son 3 ayın konut satış rakamları şu şekilde gerçekleşti;

Bu tabloya göre Mayıs ayı ev satışlarında yüzde olarak olumsuz bir durum gözükmüyor. Ancak, 2020 yılı mayıs ayı satış rakamları Koronavirüs salgını dolayısı ile oldukça düşük seyretti. Dolayısı ile rakamları, önceki yıllar ile kıyaslamalıyız. Sonuç olarak, konut satışlarının bu yıl düşük seyrettiği açıktır.

Buradan bakıldığında mantıken konut arzı fazla gibi gözükor. Ancak piyasadaki belirsizlik ve inşaat maliyetlerindeki artış sebebi ile yeni projelere başlanmadı ve yarım projeler de yavaş ilerliyor. Dolayısıyla konut stoku bazı semtlerde talebe kıyasla yetersiz kaldı.

İstanbul’da son 1 yılda kira artışının en yüksek olduğu semtler

Hepsiemlak, İstanbul’da son 1 yılda kira fiyatlarının yüzde 50’nin üzerinde artış gösterdiği 50 mahalleyi açıkladı. Megakentte bazı semtlerde kira fiyatları cep yakıyor;

  • Sarıyer’in Rumeli Hisarı semti yüzde 290,
  • Beşiktaş’ın Vişnezade semti yüzde 238,
  • Sarıyer’in Reşitpaşa semti yüzde 218,
  • Beşiktaş’ın Gayrettepe semti yüzde 171 ve
  • Kadıköy’ün Fikirtepe semti yüzde 150.

İnşaat Mühendisi Mithat GÜNEY, PMP YouTube Kanalı

Dünya genelindeki İnşaat Projeleri, Şantiye Görüntüleri, Gayrimenkul Sektörü ve Profesyonel Proje Yönetimi ile ilgili videoları İnşaat Mühendisi Mithat GÜNEY, PMP YouTube kanalında bulabilirsiniz.

Mithat GÜNEY, PMP YouTube Kanalı

Kaynak; Kiralık isyanı (Milliyet.com.tr)

Düzenleyen; İnş. Müh. Mithat GÜNEY, PMP

Bu yazı, emlakmedya.com internet sayfamızdan alınmıştır.

BİR YORUM YAZIN

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.