Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul °C

2022 Bina Metrekare Normal İnşaat Maliyet Bedelleri açıklandı!

01.09.2021
1.721
A+
A-
2022 Bina Metrekare Normal İnşaat Maliyet Bedelleri açıklandı!

Emlak Vergisine esas olacak 2022 Bina Metrekare Normal İnşaat Maliyet Bedelleri, 01 Eylül 2021 tarihli Resmi Gazete’de yayımlanan Kanunu Genel Tebliği ile açıklandı.

2022 Bina Metrekare Normal İnşaat Maliyet Bedelleri Resmi Gazete’de açıklandı

01 Eylül 2021 tarih ve 31585 sayılı Resmi Gazete, 79 Seri Nolu Emlak Vergisi Kanunu Genel Tebliği ile 2022 yılı Bina Metrekare Normal İnşaat Maliyet Bedelleri açıklandı. Hazine ve Maliye Bakanlığı ile Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın açıkladığı söz konusu İnşaat Maliyet Bedelleri, 2022 yılı Emlak Vergisine esas olacak.

79 Seri Nolu Emlak Vergisi Kanunu Genel Tebliği

29/7/1970 tarihli ve 1319 sayılı Emlak Vergisi Kanununun 29 uncu maddesinin birinci fıkrasının (b) bendinde, binalar için vergi değerinin, Hazine ve Maliye Bakanlığı ile Çevre ve Şehircilik Bakanlığınca müştereken tespit ve ilan edilecek bina metrekare normal inşaat maliyetleri ile aynı maddenin (a) bendinde belirtilen esaslara göre bulunacak arsa veya arsa payı değeri esas alınarak 31 inci madde uyarınca hazırlanmış bulunan 29/2/1972 tarihli ve 7/3995 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı ile yürürlüğe konulan Emlak Vergisine Matrah Olacak Vergi Değerlerinin Takdirine İlişkin Tüzük hükümlerinden yararlanmak suretiyle hesaplanan bedel olduğu hükme bağlanmıştır.

Bu itibarla, emlak vergisine esas olmak üzere 2022 yılında uygulanacak bina metrekare normal inşaat maliyet bedelleri, Hazine ve Maliye Bakanlığı ile Çevre ve Şehircilik Bakanlığınca bu tebliğ ekinde yer alan cetvelde belirtilen tutarlarda tespit edilmiştir.

Askıya çıkan Emlak Vergi Değerleri’ne göre yüzde 100’den fazla artış olan yerler var

Bilindiği gibi, her 4 yılda bir belirlenen Emlak Vergisine temel oluşturacak olan arsa ve arazi metrekare birim değerleri 30 Haziran 2021 tarihi itibariyle mahalle muhtarlıklarına asıldı. 2022 yılından itibaren Emlak Vergisi için 4 yıl boyunca baz olacak Emlak Vergi Değerleri kimi yerlerde yüzde 100’den fazla artış gösterdi. Peki, Emlak Vergi Değerlerindeki bu fahiş artış karşısında vatandaş ne yapmalı?

Konu ile ilgili Gayrimenkul Hukuku Derneği Başkanı Av. Ali Güvenç KİRAZ bir açıklama yaptı. Kiraz’a göre 2022-2023-2024 ve 2025 yılları Emlak Vergisi hesabında esas alınacak olan Emlak Vergisi Değerleri listesinin ilgili muhtarlıklara asılmasını takiben büyük bir fırtına koptu. Emlak Vergisi Değerlerinde çok ciddi bir artış oranı olduğunu ifade eden Kiraz, vatandaşların bu aşırı artış oranlarına itiraz ettiklerini vurguladı. Konu hakkındaki açıklamanın devamına ilgili yazımızdan ulaşabilirsiniz.

İnşaat Mühendisi Mithat GÜNEY, PMP YouTube Kanalı

Dünya genelindeki İnşaat Projeleri, Şantiye Görüntüleri, Gayrimenkul Sektörü ve Profesyonel Proje Yönetimi ile ilgili videoları İnşaat Mühendisi Mithat GÜNEY, PMP YouTube kanalında bulabilirsiniz.

Mithat GÜNEY, PMP YouTube Kanalı

Kaynak; 1 Eylül 2021 ÇARŞAMBA (resmigazete.gov.tr)

Düzenleyen; İnş. Müh. Mithat GÜNEY, PMP

Bu yazı, emlakmedya.com internet sayfasında da tarafımdan paylaşılmıştır.

ETİKETLER:
BİR YORUM YAZIN

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.