Devlet Destekli Kentsel Dönüşüm Kredisi
Riskli Alan ve Riskli Yapı olarak bulunan konut ve iş yerleri için Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından faiz desteği sağlanıyor. Devlet destekli kentsel dönüşüm kredisinden yararlanma şartları nelerdir, detaylar haberimizde…
Konutlarını yeniden inşa etmek isteyen ev sahipleri ile en az 1 yıldır kiracı olarak kentsel dönüşüm alanlarında ya da riskli alan ve yapılarda yer alanlara devlet tarafından kredi desteği sunuluyor.
Kredi çekerek konut alan ve konut yenileyenlerin günümüzde sayılarının oldukça düştüğü bariz bir gerçek olmakla birlikte, bu tarz kampanya ve destekleri takip ederek konut ve iş yeri sahip olma veya yenileme ihtimaline sahip olunabilmekte. Kredi faizlerindeki yükselişin bir diğer etkisi ise ev satışlarında meydana gelen düşüş olmuştu.
Haber ise bahsedilen destek kredisi için “6306 Sayılı Afet Riski Altındaki Alanların Dönüştürülmesi Hakkındaki Kanun” kapsamındaki konumlar bu krediden yararlanabilmektedir.
Riskli Alan, yani bir alanın zemin yapısı veya üzerindeki yapılar sebebiyle can ve mal kaybına sebep olabilecek olması durumuna verilen addır.
Riskli Yapı ise riskli alan harici veya içerisinde ömrünü doldurmuş, ağır hasar veya yıkılmaya yüz tutmuş binalar için verilen isimdir.
Bu alan ve yapılarda bulunanların kredi alabilmesi için maksimum miktar 200 bin tl olarak belirlenmiştir. Tek bir konum için olan 200 bin tl haricinde, toplam maksimum 1 milyon liraya kadar bu kredi desteğinden faydalanılabilmektedir.
Banka tarafından kullandırılacak Kentsel Dönüşüm Konut Kredilerinde standart konutlar için aylık yüzde 0,33 (yıllık yüzde 4), B sınıfı enerji verimliliği sertifikalı konutlar için aylık 0,37 (yıllık yüzde 4,5), A sınıfı enerji verimliği sertifikalı konutlar için ise ayda yüzde 0,41 (yıllık yüzde 5) oranında Çevre ve Şehircilik Bakanlığınca Faiz Desteği verilecektir. Konut kredileri için kullanılabilecek azami vade süresi ise 120 ay yani 10 yıldır.
İşyeri kredilerinde ise bakanlık tarafından verilecek Faiz Desteği oranları standar bireysel iş yerleri için aylık yüzde 0,25 (yıllık yüzde 3), B sınıfı enerji verimliliği sertifikalı iş yeri için aylık yüzde 0,29 (yıllık yüzde 3,5), A sınıfı verimlilik sertifikalı işyeri için ise aylık yüzde 0,33 (yıllık yüzde 4) oranındadır. İşyeri kredilerinde azami vade süresi 7 yıldır.
Kaynak; Son dakika… Kentsel dönüşümde büyük kolaylık! Kredi limitleri yüzde 60 yükseltildi (hurriyet.com.tr)