Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul °C

Hazine’den yeni müjde; 2022 fiyat farkı kararnamesi geliyor!

06.04.2022
1.610
A+
A-
Hazine’den yeni müjde; 2022 fiyat farkı kararnamesi geliyor!

Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati, müteahhitlere 2022 fiyat farkı kararnamesi ve tasfiye hakkı getirileceğini duyurdu.

Hazine’den müteahhitlere ikinci fiyat farkı ödemesi geliyor

Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati, müteahhitlere 2022 fiyat farkı kararnamesi ve tasfiye hakkı getirileceğini duyurdu. Kamuya yol, bina, köprü yapan müteahhitler için 2021’in son 6 ayı için getirilen fiyat farkı kararnamesinin ardından 2022 yılı için de müjde verildi.

Sözcü Gazetesi’nden Gamze Bal’ın haberine göre, sene başında Meclis’e sunulan 18 maddelik ekonomi paketi kapsamında müteahhitlere Hazine’den kur farkı ödemesi gelmişti. 2021 yılının son 6 ayında yapılmış işler için yüzde 3 ile yüzde 5 arasında değişen ek fiyat farkı kararnamesi çıkmıştı. Ancak fiyatlardaki artış ve yaşanan ekstrem zamlar sonrasında inşaat sektörü tekrar düzenleme talep etmişti. Bu talebe Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati’den “müjde” geldi.

Yeni fiyat farkı düzenlemesi ve tasfiye hakkı gelecek!

Bursa’da iş insanları ile buluşan Hazine ve Maliye Bakanı, müjdeli haberi açıkladı. Kamuya iş yapan müteahhitler için yeni bir düzenleme çalışmalarının sürdüğünü söyledi. Bakan, yeni bir fiyat farkı düzenlemesi ve tasfiye hakkının geleceği müjdesini verdi.

Kamuya iş yapan müteahhitler arasında bir kısmının sözleşmelerinde fiyat farkı mevcut değil, bir kısmında ise TÜFE ve ÜFE‘ye dayalı fiyat farkı uygulaması var. TÜİK endeksleri ile uygulanan fiyat farkı uygulaması kapsamında sözleşmesinde yer alan müteahhitlerin 2021 yılı boyunca yüzde 34-54 arasında bir fiyat farkı karşılandı. Ancak sektör temsilcileri bu dönemde artışın yüzde 150 oranında olduğunu ve yüzde 50 oranında bir fiyat farkı kararnamesi çıkması talebinde bulunmuşlardı.

“Fiyatlar düşeceğine daha fazla artış gösteriyor”

Türkiye Müteahhitler Birliği (TMB) Başkanı Erdal Eren talepleri sonrası çıkarılan fiyat farkı kararnamesini yetersiz bulduklarını belirterek, “Sadece 2021’in son 6 ayında yapılmış işler için yüzde 3-5 oranında gelen fiyat farkı çıktı. Halbuki yıl sonundan itibaren fiyatların düşeceği öngörülerek neticelendirilmişti bu fiyat farkı kararnamesi. Fakat fiyatlar düşeceğine daha fazla artış gösteriyor.” ifadelerine yer verdi.

Başkan Eren maliyetlerdeki artışlar ile savaşmanın imkansız noktaya geldiğine değinerek, “Gelinen noktada maliyet artışlarının artık dayanılacak boyutu kalmadı. Kamuya iş yapan meslektaşlarımızın işlerini devam ettirme imkânı yok. Yeni bir düzenleme için çok büyük bir beklenti var.” dedi.

2022 yılı maliyet artışlarına hızlı başladı!

2022 yılının ilk 3 ayında, 2021 yılındaki bir yıllık artış kadar maliyet artışı olduğuna dikkat çeken Eren şunları söyledi:

“Enflasyonun artış oranı özellikle enerjideki maliyetler inşaat sektörünü birebir ilgilendiriyor. İşimizin her kademesinde nakliye var. Bütün çalışan makineler akaryakıt tüketiyor. İnşaat malzemeleri de düzenli olarak artıyor. Bu nedenle adına ‘dinamik’ dediğimiz, her ayki fiyatlara bağlı olarak değişken olan bir fiyat farkı kararnamesi talep ediyoruz.”

Türkiye Müteahhitler Birliği (TMB) Başkanı Erdal Eren müteahhitlerin talepleri için şu ifadelere yer verdi:

“Beklentimiz, enflasyona paralel ve dinamik çalışan bir fiyat farkı kararnamesinin çıkması. Devam edemeyen, durdurulmuş işler için de süre uzatımı olması. Ve mutlaka, ilerlemesi yüzde 50’nin altında olan işler için de tasfiye hakkı talep ediyoruz. Çünkü oluşmuş maliyetlerden dolayı fiyat farkı kararnamesine rağmen işini devam ettiremeyecek meslektaşlarımız var. Ekonomik gücü kalmamış, banka kredilerinden boğulmuş meslektaşlarımıza da tercih hakkı verilerek işlerini tasfiye etme hakkı olsun istiyoruz.”

“Gerçekçi bir düzenleme olmadığı takdirde insanlar batacak”

İnşaat Müteahhitleri Konfederasyonu (İMKON) Başkanı Tahir Tellioğlu da yeni düzenleme ile ilgili görüşlerine değindi. Tellioğlu, son yapılan düzenlemenin yetersiz olduğuna dikkat çekerken, “2021’in sonunda çıkan kararname maalesef sektörün zararının ancak yüzde 2’si, 3’ünü karşıladı. Bu yüzden yapılacak yeni düzenlemeden yana bir taraftan umutlu, bir taraftan umutsuzuz.” dedi.

Tellioğlu konuşmasına şöyle devam etti:

“Gerçekçi bir düzenleme olmadığı takdirde bu insanlar batacak. Yapılacak yeni düzenlemede makul bir fiyat farkı kararnamesinin çıkarılmasını talep ediyoruz. Makulden kastımız, meslektaşlarımızın zarar etmeden işlerini bitirebilmesidir”

Tellioğlu konuşmasını, “Çoğu bizlerin verdiği moralle direndi. Çoğu firmanın içi boşaldı, sadece sahadan çekilmemiş oldular. İş yapma kapasiteleri bitti. 3 ay daha beklenirse sahadan da çekilirler. İşler durdurarak ya da yavaşlatarak bu sürece dayanabildiler. Bu yüzden yüzde 60’a gelmesi gereken iş, yüzde 40’ta kaldı. Bu yüzden gerçekçi bir düzenleme bekliyoruz.” ifadeleriyle bitirdi.

İnşaat Mühendisi Mithat GÜNEY, PMP YouTube Kanalı

Dünya genelindeki İnşaat Projeleri, Şantiye Görüntüleri, Gayrimenkul Sektörü ve Profesyonel Proje Yönetimi ile ilgili videoları İnşaat Mühendisi Mithat GÜNEY, PMP YouTube kanalında bulabilirsiniz.

Mithat GÜNEY, PMP YouTube Kanalı

Kaynak; Hazine’den müteahhitlere ikinci fiyat farkı ödemesi geliyor (sozcu.com.tr)

Düzenleyen; İnş. Müh. Mithat GÜNEY, PMP

Bu yazı, emlakmedya.com internet sayfasında da tarafımızdan yayınlanmıştır.

BİR YORUM YAZIN

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.