Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul °C

Konut satışlarında silinen ilan sayısı ikiye katlandı!

06.06.2022
1.497
A+
A-
Konut satışlarında silinen ilan sayısı ikiye katlandı!

Emlak piyasasındaki manipülasyonu engellemek amaçlı yapılan düzenleme ile konut satışlarında silinen ilan sayısı ikiye katlandı. Hazine ve Maliye Bakanlığı tarafından yayımlanan tebliğ ile internet sitelerinde yer alan ilanlar takibe alınmıştı.

Konut satışına gelen dijital denetim ilan sildirdi

Emlak piyasasındaki manipülasyonu engellemek amaçlı yapılan düzenleme ile konut satışlarında silinen ilan sayısı ikiye katlandı. Hazine ve Maliye Bakanlığı tarafından yayımlanan tebliğ ile internet sitelerinde yer alan ilanlar takibe alınmıştı. Düzenleme ile birlikte ilan sitelerinde günlük silinen ilan sayısı iki kata çıktı.

Piyasada şeffaflık ve vergi kaçağının en aza indirilmesi hedefleniyor

Dünya Gazetesi muhabirlerinden Leyla İlhan’ın haberine göre konut satışlarında silinen ilan sayısı ikiye katlandı. Resmî Gazete’de 31 Mayıs Salı günü yayımlanan düzenleme 1 Haziran tarihi itibariyle uygulanmaya başladı. Düzenleme ile ilan sitelerinde yer alan tüm bilgiler her ay Gelir İdaresi Başkanlığı’na bildirilecek. Bu uygulama ile birlikte sahte ilanlar vererek piyasada spekülatif fiyat artışlarına sebep olanların engellenmesi hedefleniyor. Aynı zamanda vergi kaçağının en aza indirilmesi ve piyasada şeffaflık da hedefler arasında yer alıyor.

İlgili haber; Gayrimenkul alım satımı ve kiralanmasından web sayfaları da sorumlu!

Düzenlemenin hayata geçmesiyle birlikte piyasada etkileri de görülmeye başladı. Tebliğin Resmî Gazete yayımlanmasını takip eden günlerde günlük silinen ilan sayısında ciddi artışlar gözlemlendi. İlk günde ise ilan sitelerinde kaldırılan ilan sayısı 2’ye katlarken, silinen ilan sayısının artışını sürdüğü belirtiliyor. Yeni düzenleme ile birlikte konut fiyatlarındaki ekstrem artışların bir miktar düşeceği ancak arz eksikliği sebebiyle enflasyon oranında artışların devam edeceği öngörülüyor. Buna ek olarak sektör temsilcileri, silinen ilanların Facebook ve Twitter gibi platformlara kaymasından endişeli.

“Bilgiler aylık olarak düzenli paylaşılacak”

Yeni düzenlemeyi değerlendiren Emlakjet Genel Müdürü Tolga İdikat, “Şu anda intibak dönemindeyiz. Sahte ilanlar konusunda hem Gelir İdaresi hem de Ticaret Bakanlığı’na çok fazla şikayet gittiğine dair duyumlar oluyordu. Piyasada fiyatları yukarı çekmek için bu tip ilanlar yayımlanıyor. Zaten gayrimenkul biraz emsale göre gidiyor. Bölgedeki fiyatları gören mal sahipleri fiyatları artırıyor ve yapay bir enflasyon oluşuyor. Bu nedenle böyle bir karar alınmış olabilir.” ifadelerine yer verdi.

Uygulama ile kayıt dışı ekonominin engellenmesi ve vergi kaybının minimuma indirilmesinin hedeflendiğini belirten İdikat, “Uygulama kapsamında ilan siteleri, artık Gelir İdaresi’nin Bilgi Transfer Sistemi’ne ilan sahibinin kimlik bilgileri, onu yayımlayan emlak firmasının kimlik bilgileri, ticaretle ilgili bilgileri, ilgili taşınmaz adresin ve herhangi bir ilan yayından kalktığında neden kalktığıyla ilgili bilgileri aylık olarak düzenli verecek.” dedi

İlanların sosyal medya mecralarında paylaşılması durumu yaşanabilir

Sektörün şeffaflık problemine vurgu yapan İdikat, “Bir gayrimenkulün belediyede rayici farklı, tapuda değeri farklı, listelenen değeri farklı. Bu da herhangi bir uygulamanın önünde engel teşkil ediyor. Dolayısıyla düzenlemeye niyet olarak pozitif bakıyorum. Ama uygulanabilirlik açısından riskler var. Konuştuğumuz bazı emlakçılar, ‘O zaman ben de ilan sitelerinde yayınlamam. WhatsApp gruplarında, Facebook, Instagram gibi platformlarda yayınlarım’ diyorlar. O zaman bu verileri alamazlar. O mecralara yönelim de Türkiye’nin yerel girişimlerinden paranın o tarafa kayması gibi bir risk oluşturabilir.” açıklamalarına yer verdi.

“Normalde 3 bin ilan silinirken, ilk gün 7 bin 500, ikinci gün 8 bin ilan silindi!”

İşlemlerin pratikte zorlu bir süreç olacağını belirten Tolga İdikat, “Sadece bizim sitemizde 100 bin ilan giriyor, 100 bin ilan çıkıyor. Bunları kim arayacak, kim denetleyecek? Bu açıdan pratikte biraz zor olacak.” dedi. İdikat açıklamalarına, normalde günlük 3 bine yakın ilanın sitelerinden silindiğini belirterek devam ederken, “Kararın Resmi Gazete’de yayımlandığı ilk gün 7.500, ikinci gün 8.000 ilan silindi. Demek ki bir grup tedirgin oldu ve düzenleme ilk aşamada amacına ulaşmış oldu.” diye ekledi.

İnşaat Mühendisi Mithat GÜNEY, PMP YouTube Kanalı

Dünya genelindeki İnşaat Projeleri, Şantiye Görüntüleri, Gayrimenkul Sektörü ve Profesyonel Proje Yönetimi ile ilgili videoları İnşaat Mühendisi Mithat GÜNEY, PMP YouTube kanalında bulabilirsiniz.

Mithat GÜNEY, PMP YouTube Kanalı

Kaynak; Konut satışına gelen dijital denetim ilan sildirdi (dunya.com)

Düzenleyen; İnş. Müh. Mithat GÜNEY, PMP

Yazımız, emlakmedya.com internet sayfasında da tarafımızdan yayınlanmıştır.

BİR YORUM YAZIN

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.