Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul °C

Yeni konut üretimi, konut talebini karşılamıyor!

27.05.2022
1.541
A+
A-
Yeni konut üretimi, konut talebini karşılamıyor!

Türkiye’de yıllık ortalama konut üretimi 550 bin olarak karşımıza çıkarken, konut talebi 800 bin seviyelerinde seyrediyor. Peki sektör temsilcileri konut arzındaki sıkıntı için neler söylüyor?

Yıllık 800 bin yeni konut talebine karşılık üretim 550 binlerde seyrediyor

Ülkemizde yeni konut üretimi, konut talebinden düşük seviyelerde seyrederken, uzmanlar bu konu hakkında neler söylüyor? Yeni konutların arzı 550 binlerdeyken, konut talebi yıllık 800 bin olarak karşımıza çıkıyor.

Anadolu Ajansı muhabirlerinden Uğur Aslanhan’ın haberine göre, konut talebini artıran en önemli faktörler arasında yeni evlilikler, öğrencilerin üniversite eğitimi için başka şehirlere gitmesi, yeni işe girişler, kiracıların daire alması ve artan nüfus gibi hususlar gösteriliyor.

Son 5 yıl içerisinde el değiştiren konut sayısı 7 milyon 125 bin

Türkiye’de her yıl ortalama 550 bin yeni evlilik gerçekleşirken, boşanma sayısının ortalaması olarak 150 bin seviyelerinde yer alıyor. Her yıl üniversite sebepli başka şehirlere göç eden öğrenci sayısı ise 300 bin olarak tahmin ediliyor. Bunların yanında yeni mezun olanların ve iş bulan geçlerin sayısında da artış mevcut.

Ülkemizde geçmiş yıllara nazaran ev sahipliği oranında düşüş gerçekleşse de birikim yaparak ikamet ve yatırım amaçlı konut alım talebi de devam ediyor. Son 5 yıl içerisinde el değiştiren konut sayısı ise 7 milyon 125 bin olurken, ev sahipliği oranındaki düşüş bu alandaki ihtiyacı gösteriyor.

Sektör temsilcileri üretimin düşüş sebeplerini açıkladı

Sektör temsilcileri konut talebinin 800 bin adet seviyesinde olduğunu belirtirken, son yıllardaki üretimdeki düşüşün konuta erişimde sorun yarattığını söylüyor. Temsilciler üretimdeki düşüşün sebepleri arasında ise;

  • maliyetlerin artması,
  • arsa fiyatlarındaki yükseliş ve arzındaki düşüş,
  • ekonomideki dalgalanmalar gibi sorunları gösterdi.

“Arz talebin epey gerisinde kaldı”

İstanbul İnşaatçılar Derneği (İNDER) Yönetim Kurulu Başkanı Nazmi Durbakayım, yıllık konut talebinin 800 bin seviyelerinde olduğunu belirterek, son zamanlarda üretim problemlerinin yaşandığına değindi. Konut ruhsat başvuruları hakkında da bilgiler paylaşan Durbakayım, “2019’da 319 bin adetle dip yapan konut ruhsat başvurusu, 2020’de 55 bin adet, 2021’de 710 bin adede yükseldi. Son 3 yılda yapı izni alınan daire sayısı 1,58 milyon adet olarak gerçekleşirken, ihtiyaç duyulan üretim adedi 2,4 milyondu. Arz talebin epey gerisinde kaldı.” dedi.

“Destek paketleri konut arzını artıracak ‘ilk kıvılcım’ olacak”

Açıklanan destek paketleri ile ilgili faiz yükünün hafifletildiğini ve maliyetlerden dolayı değeri artan konutların fiyatlarına erişimin kolaylaşacağını belirten Durbakayım, “Aynı zamanda başta döviz ve altın olmak üzere makroekonomi üzerinde baskı yaratan stabil yatırımların reel ekonomiye kazandırılmasını da önemli bir hamle olarak görüyoruz.” dedi.

Nazmi Durbakayım, açıklanan yüzde 40’ı tamamlanmış ve yüzde 50’si satılmamış projeler için ayrılan 20 milyar liralık desteğin de, konut arzını artıracak “ilk kıvılcım” olduğunu söyledi.

“En büyük sorun uygun fiyatlı arsa bulmak”

Ürün tedarik zincirinin kırıldığını, emtia fiyatları ve inşaat maliyetlerinde de artışın yaşandığını söyleyen Ege Yapı Yönetim Kurulu Başkanı İnanç Kabadayı ise bu sebeplerle konut arzının azaldığını belirtti. Konut talebinin yüksek olmasının fiyatları artırdığını da belirten Kabadayı, “Üretimin artması için gayrimenkul geliştiricilerinin maliyet yüklerini azaltan teşviklerin artması, konut alıcılarına da harçlarda ve kredi faizlerinde teşvikler verilmesi değerli adım olacaktır. Ayrıca, bizim en büyük sorunumuz uygun fiyatlı arsa bulmak. Merkezi yerlerde arsa stoku yok denecek kadar az. Bu nedenle arsa arzının da artırılması gerekiyor.” dedi.

Yeni açıklanan destek paketlerinin önemli bir teşvik olduğunu ifade eden Kabadayı, “Salgın döneminde üretimin yavaşlaması sebebiyle arz-talep arasında dengesizlik oluşmuştu. Bu dengesizliği bir an önce stabil hale getirmek için atılan bu tür adımlarla arz, hızlı bir şekilde artacaktır. Ayrıca, yeni başlanacak projelerin de uygun maliyetli kredilerle teşvik edilmesi yeni konut üretimini arttıracaktır.” diye konuştu.

İnşaat Mühendisi Mithat GÜNEY, PMP YouTube Kanalı

Dünya genelindeki İnşaat Projeleri, Şantiye Görüntüleri, Gayrimenkul Sektörü ve Profesyonel Proje Yönetimi ile ilgili videoları İnşaat Mühendisi Mithat GÜNEY, PMP YouTube kanalında bulabilirsiniz.

Mithat GÜNEY, PMP YouTube Kanalı

Kaynak; Yıllık 800 bin yeni konut talebine karşılık üretim 550 binlerde seyrediyor (AA)

Düzenleyen; İnş. Müh. Mithat GÜNEY, PMP

Bu yazı, emlakmedya.com internet sayfasında da tarafımızdan yayınlanmıştır.

BİR YORUM YAZIN

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.